Nieuw! Het ECHO Mentorprogramma voor MBO studenten in samenwerking met de gemeente Amsterdam!

30 september 2021

*let op aangepaste data voor het mentorprogramma!*

Ben jij bijna klaar met je mbo-opleiding en vind je het leuk om samen met een mentor te sparren over de verschillende mogelijkheden op de arbeidsmarkt? Zou je je graag willen oriënteren welke baanmogelijkheden het beste passen bij jouw vooropleiding? Ben je ook nieuwsgierig om een kijkje in de keuken te mogen nemen bij een organisatie als de gemeente Amsterdam met meer dan 16.000 werknemers?! Meld je dan gauw aan voor dit unieke programma binnen de gemeente Amsterdam!

In het mbo-mentorprogramma krijg je de unieke kans om gekoppeld te worden aan een mentor binnen de gemeente Amsterdam. Jullie ontmoeten elkaar maandelijks om samen te werken aan je professionele ontwikkeling en je oriëntatie naar een baan of stage. Andere vragen die je hebt over mogelijke thema’s die je bezighouden als student mag je uiteraard ook bespreken.  Wellicht heb je vragen wat de beste aanpak is om te starten met solliciteren of heb je net een duwtje in de juiste richting nodig in het opmaken van je cv en motivatiebrief. Misschien weet je nog niet zo goed wat het beste bij je past en heb je twijfels over het maken van de juiste keuze voor een vervolgopleiding? Wat je vraag ook is een persoonlijke mentor helpt je graag op weg in het maken van de juiste stap richting de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd, zijn we ervan overtuigd dat ook jij je mentor iets bij kan brengen! Zo leert de mentor gedurende jullie persoonlijke gesprekken uiteraard van jouw ervaring en kijk op de arbeidsmarkt.

Voor wie is het mbo- mentorprogramma?

Het mbo- mentorprogramma is ontwikkeld voor studenten met een ‘niet-westerse’ achtergrond die in de laatste fase van hun studie zitten en die na het behalen van hun diploma op zoek gaan naar een baan. Ook als je net bent afgestudeerd (maximaal 6 maanden) en nog geen baan hebt, kun je meedoen. Lees hier meer over de definitie ‘niet-westers’ die ECHO hierin hanteert.  

Dit mentorprogramma is bedoeld voor mbo-studenten die:

  • Gemotiveerd zijn om zich op professioneel vlak verder te ontwikkelen
  • Zich in de afrondingsfase bevinden van hun opleiding, dat mag in de afronding van mbo niveau 2, 3 of 4 zijn
  • Vanuit verschillende studieachtergronden en vooropleidingen
  • Beschikbaar zijn in de periode maart 2022-juni 2022.

Twijfel je of je voldoet aan de selectiecriteria? Neem dan gerust op via imane@echo-net.nl

Doelen binnen het programma

Met je mentor bespreek je onderwerpen die jou bezighouden, bijvoorbeeld je ambities en twijfels omtrent de overgang naar de arbeidsmarkt. Het is jouw leermoment, dus jij bepaalt wat centraal staat. Dat vergt wel enige voorbereiding van jouw kant, want we gaan ervan uit dat je er het maximale uit wil halen. De mentoren zijn allen gemotiveerd en enthousiast om hun medewerking te verlenen aan jou. In het programma mag je daarom ook geheel zelfstandig je doelstellingen bepalen en voorleggen aan je mentor aan de start van het programma. Zo kun je bijvoorbeeld jezelf uit te dagen door aan de slag te gaan met o.a.:

  • Het opmaken van een sterk cv en motivatiebrief
  • Het oefenen in gesprekstechnieken en sollicitatievragen
  • Het herkennen van jouw talent
  • Het herkennen van je sterke en (mogelijke) ontwikkelpunten
  • Jezelf te leren pitchen/presenteren

Kortom alles wat jou kan helpen om jezelf te leren onderscheiden en met zelfvertrouwen te solliciteren op je droombaan! Aan het eind van het programma ontvang je een certificaat ter bewijs voor je deelname.

Hoeveel tijd ben ik ermee kwijt?

Het mbo-mentorprogramma vraagt in totaal +/- 8 tot 10 uur van je tijd en vindt plaats gedurende het studiejaar 2021-2022. Vier bijeenkomsten van 2 uur vinden op vaste data plaats en vragen daarom ook om je beschikbaarheid. De overige uren zijn bedoeld voor de maandelijkse een-op-een mentorgesprekken, deze zijn in overleg met je mentor in te plannen. Het programma heeft ruimte voor 25 studenten, wees er dus snel bij, want de plaatsen zijn beperkt!

Locatie

Het Mentorprogramma loopt van maart 2022 t/m juni 2022. Het programma vindt plaats op locatie in Amsterdam.

Aanmelden

Als je wilt deelnemen aan dit mentorprogramma en in de periode maart 2022 -juni 2022 beschikbaar bent, meld je dan aan vóór dinsdag 15 maart 2022 via het aanmeldingsformulier. Voor informatie kun je contact opnemen met Imane Chentouf, contactpersoon vanuit ECHO: imane@echo-net.nl. Het aantal plaatsen is beperkt dus reageer snel.

Plenaire programma

Gedurende het programma vinden er vier (online) bijeenkomsten plaats:

Kennismakingsbijeenkomst mentees 15 maart 2022 15:00-17:00 (fysiek op locatie in Amsterdam) Kennismaking van een 2 uur op locatie bij de gemeente Amsterdam Tijdens de kennismakingsbijeenkomst ontmoet je alvast een aantal mede-mentees, vertellen we je wat meer over de inhoud van het mentorprogramma en kun je mogelijke vragen aan ons voorleggen.
Kick- off bijeenkomst mentees en mentoren 22 maart 2022 15:00 – 17:00 (fysiek op locatie in Amsterdam) Kick-off bijeenkomst van twee uur op locatie van de gemeente Amsterdam Tijdens de Kick- off bijeenkomst kom je erachter en wie jij gematcht bent binnen het programma en ontmoet je jouw mentor persoonlijk. We gaan aan de slag met een aantal oefeningen om elkaar beter te leren kennen!
Intervisiebijeenkomst mentees en mentoren 20 april 2022 15:00-17:00 Intervisiebijeenkomst mentoren en mentees van 2 uur op locatie van de gemeente Amsterdam Tijdens de intervisiebijeenkomst ben je samen met alle mentoren en mentees binnen het mentorprogramma aanwezig om de voortgang van het mentorprogramma te bespreken.
Slotbijeenkomst mentees en mentoren  21 juni 2022 15:00- 17:00 Slotbijeenkomst mentoren en mentees van 2 uur op locatie van de gemeente Amsterdam Het mentorprogramma wordt feestelijk afgesloten met je slotbijeenkomst deel jij jouw leeropbrengsten binnen het programma.
Individuele bijeenkomsten mentor/mentee Tussen de online plenaire bijeenkomsten door vragen we je minimaal 1 individuele afspraak per maand in te plannen met je mentor. Tijdens die gesprekken staan jouw leerdoelstellingen centraal. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt vooral bij jou als mentee, waarbij de mentor vooral ondersteuning en begeleiding op maat biedt.