ECHO Studiereis

ECHO-UCLA Studiereis mei 2024

Hoe ziet inclusief onderwijs er in de praktijk uit, in relatie tot toelating, selectie, aansluiting, behoud, studentsucces en voorbereiding op de arbeidsmarkt? Welke theoretische en praktische kaders worden gehanteerd? Hoe gaat UCLA om met het agenderen en het tegengaan van racisme, sexisme, heterosexisme en andere vormen van uitsluiting? Wat zijn de condities voor een veilige en inclusieve leeromgeving voor studenten in een constant diverser wordende en polariserende samenleving? Wat vergt dit van professionals in opleidingen en faculteiten van universiteiten en hogescholen? Hoe kunnen professionals en studenten in het hoger onderwijs in co- creatie samenwerken om bestaande en nieuwe vraagstukken aan te pakken? Deze vragen en meer worden beantwoord tijdens een inspirerende studiereis naar de University of California Los Angeles (UCLA). Van 9 – 17 mei 2024 wordt u onder begeleiding van ECHO meegenomen in een prikkelend programma dat theorie, onderzoek, ervaring en praktijk met elkaar verbindt.

Wilt u leren van effectief bewezen programma’s aan UCLA gericht op kansengelijkheid in succesvolle overgangen (MBO-HBO, VO-HO, BA-MA, MA-PhD), toelating en selectie gericht op het aantrekken van meer diversiteit, theorie en praktijk gericht op intersectionaliteit, uitsuitingsmechanismen, studentsucces en ‘inclusive excellence’? Deze studiereis biedt u mogelijkheden om te leren van de ontwikkelde kennis en praktijken aan instellingen in LA en de ervaringen van deelnemers uit Nederland en Vlaanderen.

Het succes van the Academic Advancement Program (AAP) en programma’s van the Center for Community College Partnerships (CCCP) aan UCLA zijn een belangrijke bron van inspiratie voor instellingen binnen en buiten California. In 2018 en 2019 heeft het transfer programma, vanuit community colleges naar UCLA, dat door CCCP wordt gecoordineerd diverse nationale awards ontvangen voor het kwantitatieve en kwalitatieve succes van het programma. Ook in Nederland zijn meerdere programma’s in de afgelopen jaren geinspireerd door deze programma’s. Voorbeelden hiervan zijn het Erasmus Pre Aacademic Programma en het EUR-brede outreach programma dat door het IDEAS Center van de EUR wordt gecoordineerd en de Students-4-Students Campagne. Toelating en selectie voor een universiteit als UCLA betekent ver voor de poort samenwerken met high schools, met community colleges en met gemeenschappen die de diversiteit van LA en California representeren. Daarbij is UCLA als selectieve publieke universiteit een van de meest diverse tevens best presterende universiteiten in de VS. UCLA heeft het voornemen om zich evenals Berkeley en andere University of California universiteiten in 2025 te kwalificeren als Hispanic Serving Institution.

Doel van de studiereis is aanreiken van concrete voorbeelden van programma’s van zowel het voortgezet (beroeps) onderwijs naar- als in het hoger onderwijs: ‘pathways to success’. Tijdens de studiereis zult u kennismaken met een groot aantal inspirerende sprekers, zowel professionals als studenten van UCLA, Community Colleges en High Schools. Gedurende het programma zal ECHO de deelnemers begeleiden en faciliteren in het vertalen van Amerikaanse ervaringen naar de Nederlandse context.

Wilt u deelnemen aan de studiereis naar UCLA dan kunt u het aanmeldingsformulier downloaden en ingevuld sturen naar: info@echo-net.nl. Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem contact op met Mary Tupan-Wenno, telnr: +31 6 53811172 of mail naar mary@echo-net.nl. Klik hier om de aankondiging en informatie als digitale flyer te downloaden.

Programma:

Vrijdag 2 mei 2024: (Online) Voorlichtingsbijeenkomst Voorlichtingsbijeenkomst van 15.00 –16.30. Tijdens deze online bijeenkomst maakt u kennis met ECHO en de andere deelnemers. U ontvangt praktische en inhoudelijke informatie ter voorbereiding van de reis en er is ruimte voor vragen.

Donderdag 9 mei 2024: Vertrek en Aankomst en Receptie in het hotel
Vertrek vanuit Amsterdam en aankomst in LA of voor Vlaamse deelnemers vertrek vanuit Brussel. Kennismaking met collega’s vanuit UCLA tijdens een korte receptie en diner op de eerste avond.

Vrijdag 10 mei 2024: Algemene Introductie
Algemene introductie en kennismaking met het (hoger) onderwijssysteem in de VS en Californië.

Zaterdag 11 mei 2024: Bruin Day 2024 (ochtend)
Het bijwonen van Bruin Day 2024 in de ochtend. De middag is vrij.

Zondag 12 mei 2024: Vrije dag

Maandag 13 2024: Bezoek Community College
Deze dag staat in het teken van doorstroombevordering en academische voorbereiding. We bezoeken een van de 20 community colleges in LA waar UCLA een samenwerkingsverband mee heeft. Studenten, docenten en transfer professionals van UCLA en de community college werken zowel inhoudelijk als procesmatig binnen het doorstroomproces met elkaar samen.

Dinsdag 14 mei 2024: UCLA, voorbereiding op instroom, selectie, studiesucces & inclusief onderwijs

Deze dag staan outreach, selectie, instroombevordering, studiesucces en doorstroombevordering op UCLA centraal. Hoe organiseert UCLA de samenwerking met het voortraject, de toelating en begeleiding en ondersteuning zoals tutoring, mentoring en counseling? Wat zijn ervaringen van studenten?

Woensdag 15 mei 2024: Bezoek High School en State University
Op deze dag maakt u kennis met programma’s die de basis zijn voor de succesvolle doorstroom vanuit high schools naar UCLA. U brengt een bezoek aan een high school. Tevens wordt een bezoek gebracht aan een state university waar UCLA nauw mee samenwerkt.

Donderdag 16 mei 2024: Reflectiesessie en vertrek naar Amsterdam
Op de ochtend van vertrek wordt nog gelegenheid geboden om te reflecteren op alle inzichten en indrukken die gedurende de reis zijn opgedaan. Hierna kunt u zich gereed maken voor vertrek naar Amsterdam.

17 mei 2024: aankomst in Amsterdam

Nader te bepalen datum: Terugkombijeenkomst
Voor deze bijeenkomst worden de deelnemers uitgenodigd acties en inzichten te presenteren die zijn gevormd naar aanleiding van de inzichten en ervaringen in UCLA.

Kosten

De prijs voor deelname is €4.950,-* (inclusief 157,50 BTW**). Er geldt een vroegboekkorting van €150,- als u zich voor dinsdag 12 maart a.s. registreert.

Inbegrepen:

      • Retourvlucht Amsterdam – Los Angeles;
      • Verblijf in (een eigen kamer) in hotel gedurende zes dagen incl. ontbijt;
      • Ontvangstreceptie met warm buffet op 9 mei 2024;
      • Inhoudelijk programma gedurende vijf dagen inclusief lunches en diners;
      • Transport van (9 mei) en naar (17 mei) het vliegveld in Los Angeles en tijdens de
      • dagen van het inhoudelijk programma;
      • Reader vooraf met achtergrondinformatie en -artikelen;
      • Online voorlichtingsbijeenkomst op 2 mei 2024;
      • Terugkombijeenkomst op een nog nader te bepalen datum.

Hierbij is rekening gehouden met toegenomen prijzen van met name hotels en horeca in LA.

** U betaalt alleen BTW over de kosten die in Nederland worden gemaakt.

*Hierbij is rekening gehouden met toegenomen prijzen van met name hotels en horeca in LA.
**U betaalt alleen BTW over de kosten die in Nederland worden gemaakt.