ECHO Award

Algemene informatie

Elk jaar kunnen professionals van instellingen voor hoger onderwijs getalenteerde studenten nomineren voor de ECHO Award. De ECHO Award is een initiatief van ECHO, Expertisecentrum voor Diversiteitsbeleid dat studenten van kleur in het hoger onderwijs en jonge professionals eert voor hun uitstekende inspanningen en werk dat bijdraagt aan de bevordering van diversiteit en inclusie.  De prijs creëert kansen voor studenten om een gelijkwaardige uitgangspositie te bereiken en draagt bij aan een dialoog die maatschappelijke uitdagingen erkent en de kracht van diversiteit illustreert.

Toen de ECHO Award meer dan 20 jaar geleden voor het eerst werd uitgereikt, was diversiteit nog een nieuw thema. Verhalen van studenten met een niet-westerse achtergrond* waren nauwelijks zichtbaar en het maatschappelijk debat ging vooral over diversiteitsproblemen. Inmiddels is Diversiteit &Inclusie mainstream geworden en creëert de huidige generatie studenten steeds meer ruimte om onderwerpen als institutioneel racisme te bespreken. Voor de ECHO Award 2023 is de jury daarom op zoek naar kandidaten die de volgende stap kunnen zetten in het maatschappelijk debat en actief hun rol als ECHO-ambassadeur gaan opnemen.

De winnaars worden beloond met een volledig verzorgde Summercourse aan de UCLA in de Verenigde Staten in 2024. Ze worden gekozen door een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse UNESCO Commissie.

*ECHO is zich bewust van de veranderende context ten aanzien van de term ‘niet-westers’. Klik hier voor de definitie die ECHO hanteert voor niet- westers.

ECHO Award 2023

Lees hier snel verder om te zien wie de finalisten van dit jaar zijn en om u aan te melden voor de ECHO Award op 7 december aanstaande.

Persuitnodiging ECHO Award 2023

Beste lezer,

Via deze weg willen we u op de hoogte brengen van de uitreiking van de ECHO Award die komende donderdag 7 december plaats zal vinden. De ECHO Award is een jaarlijks terugkerende award om de matschappelijke bijdragen van studenten met een niet-westerse achtergrond te vieren en zichtbaar te maken. De Awards worden door minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap uitgereikt. 

Dit jaar werden 28 kandidaten voorgedragen door hogescholen en universiteit in heel Nederland. Deze studenten onderscheiden zich vanwege hun ondernemende instelling, organiserend vermogen, actieve maatschappelijke betrokkenheid en constructieve aanpak in uitdagingen gerelateerd aan uitsluiting. Een onafhankelijke jury onder leiding van Kathleen Ferrier met vertegenwoordigers uit het onderwijs en het bedrijfsleven selecteerde 11 finalisten. De minister zal de winnaars in de vier verschillende categorieën aanstaande donderdag bekendmaken. De winnaars worden beloond met een volledig verzorgde Summercourse aan UCLA in Los Angeles.

De uitreiking zal plaatsvinden op het hoofdkantoor van Loyens & Loeff (Parnassusweg 300 te Amsterdam) en start om 19.30. Voorafgaande zal er een diner plaatsvinden.

De ECHO Award is een initiatief van ECHO, Expertisecentrum Diversiteitsbeleid en wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Loyens & Loeff, de Nederlandse Spoorwegen en Boston Consulting Group.

Voor meer vragen en of aanmelden kunt u contact opnemen met Pravini Baboeram: pravini@echo-net.nl of 06-23079310.

ECHO Award juryleden

De prijswinnaars worden gekozen door een onafhankelijke jury onder leiding van mevrouw Kathleen Ferrier, voorzitter van de UNESCO-commissie. De onafhankelijke jury bestaat uit partners van Loyens & Loeff, Boston Consulting Group, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Nederlandse Spoorwegen.

Kathleen Ferrier

zij/haar

Voorzitter van de Nederlandse UNESCO commissie

Els van Doorn

zij/haar

Bestuur ECHO/ Voormalig bestuursvoorzitter Eduvier onderwijsgroep

Ehsan Shirzadi

hij/hem

Advocaat en Partner bij Loyens & Loeff

Amina Saydali

zij/haar

directeur/bestuurder van Stichting School & Veiligheid

Aico Troeman

hij/hem

Managing Director & Partner bij Boston Consulting Group

Mascha van der Heijden

zij/haar

Directeur Leren, Recruitment, Mobiliteit & Leiderschap bij de Nederlandse Spoorwegen

Enko Dijkstra

hij/hem

ECHO Ambassadeur