ECHO Mentorprogramma 2020-2021

21 september 2020

*Het Mentorprogramma van 2020-2021 is reeds afgelopen. Aanmelden voor het ECHO mentorprogramma van 2021-2022 is mogelijk tot 7 november 2021*

*Klik hier voor om je aan te aanmelden voor het ECHO Mentorprogramma van de komende editie 2021-2022*

Ook geïnspireerd raken over je mogelijkheden op de arbeidsmarkt? Kom in contact met een persoonlijke (online) mentor uit het bedrijfsleven!

Ben jij bijna – of onlangs- afgestudeerd en wil je je kansen op de arbeidsmarkt verkennen én vergroten? Misschien heb je nog vragen over de loopbaan die het beste bij je past en wil je juist ook organisaties verkennen die stroken met jouw waarden? Of ligt jouw droombaan binnen handbereik maar ben je nog op zoek naar professionele groei en ontwikkeling om deze te bemachtigen? Meld je dan aan als mentee en neem deel aan de 11e editie van het ECHO mentorprogramma waarin je wordt gekoppeld aan een professional binnen een van de deelnemende organisaties.

Aan het ECHO Mentorprogramma doen mee Alliander, NS, Achmea, Google, Vereniging Hogescholen, PostNL, Capgemini & Waterstaat en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Met meer dan 80 mentoren verspreid over de deelnemende organisaties is de verscheidenheid aan kennis en expertise groot, dus afhankelijk van jouw persoonlijke doelen fungeert jouw mentor als persoonlijk sparringspartner om de arbeidsmarkt samen te verkennen. 

Juist in deze bijzondere tijden voel je als student wellicht extra behoefte om je te verdiepen in de arbeidsmarkt om de mogelijkheden binnen organisaties verder te ontdekken. Of je nou als starter twijfels hebt over de overgang naar arbeidsmarkt en het werken op afstand, of uitgedaagd wilt worden in je keuzes, jij wilt je op de beste manier mogelijk voorbereiden op deze stap.

Het ECHO mentorprogramma is is bestemd voor studenten met een niet westerse achtergrond in de laatste fase van hun studie (hbo of universiteit) en die direct na afstuderen op zoek gaan naar een baan in het bedrijfsleven of binnen de publieke sector. Ook als je net bent afgestudeerd (maximaal 6 maanden) en nog geen baan hebt, kun je meedoen.

Klik hier om je aan te melden via het online formulier. Je ontvangt automatisch bericht om nader kennis te maken.

Dit mentorprogramma is bedoeld voor studenten die:

  • In hun afstudeerfase zitten of net afgestudeerd zijn en zich oriënteren op de arbeidsmarkt;
  • Deel uitmaken van een ondervertegenwoordigde groep, met een specifieke focus op Nederlandse studenten met een niet-westerse achtergrond of vluchtelingstudenten; (klik hier voor de definitie die ECHO hanteerd voor niet- westers)
  • Beschikbaar zijn in de periode november 2020-juni 2021.

Twijfel je of je voldoet aan de selectiecriteria? Neem dan gerust op via imane@echo-net.nl

Doel

Het doel is tweeledig: de mentoren hopen jou op een informele manier te helpen bij je oriëntatie op de arbeidsmarkt en het vinden van een baan of stage. Aan de andere kant verwachten wij ook dat zij veel van jóu kunnen leren. De betrokken bedrijven zetten zich op geheel eigen wijze in om diversiteit en inclusie te bevorderen vanuit het idee dat divers samengestelde teams innovatiever zijn. Daarom is het belangrijk dat professionals zich blijven ontwikkelen op het managen van diversiteit en kansen herkennen toegang tot de organisatie te vegroten. We hopen met dit initiatief wederzijds kennis en inspiratie op te doen, je mee te nemen op het thema van diversiteit en inclusie en te kunnen helpen tijdens je zoektocht naar jouw eerste baan.

Opzet 

Tijdens het Mentorprogramma word je gekoppeld aan een mentor, een (internationale) Professional van één van de deelnemende bedrijven. Met je mentor bespreek je onderwerpen die jou bezig houden, bijvoorbeeld je ambities en twijfels omtrent de overgang naar de arbeidsmarkt. Het is jouw leermoment, dus jij bepaalt wat centraal staat. Dat vergt wel enige voorbereiding van jouw kant, want we gaan ervan uit dat je er het maximale uit wil halen. De mentoren zijn allen gemotiveerd en enthousiast om hun medewerking te verlenen aan jou.

Aanpassingen programma m.b.t. Covid-19

Het Mentorprogramma wordt jaarlijks uitgevoerd en loopt van november 2020 t/m juni 2021. Dit jaar vindt het plenaire programma grotendeels online plaats in lijn met de geldende veiligheidsnormen vanuit de overheid en deelnemende organisaties. Uiteraard ben je vrij in overleg met je mentor de maandelijkse mentorgesprekken fysiek te laten plaatsvinden, mits jullie persoonlijke veiligheid gewaarborgd kan worden.

Programma

Gedurende het programma vinden er vier online bijeenkomsten plaats:

Kennismakingsbijeenkomst: online kennismaking van een uur op verschillende data in oktober via Zoom.

Hier vertellen we je meer over de inhoud van het mentorprogramma en kun je mogelijke vragen aan ons voorleggen.

Kick- off bijeenkomst: 18 november 2020 van 15.00-17:00 via Microsoft Teams

Tijdens de Kick- off bijeenkomst komen we bijeen met alle deelnemende mentoren en mentees. We vertellen jullie meer over het mentorprogramma en nemen jullie mee in hoe diversiteit en inclusie vorm kan krijgen in een professionele context. Naderhand is er nog ruimte om nader kennis te maken met je mentor en worden de eerste afspraken ingepland.

Intervisiebijeenkomst mentees: 18 februari 2021, twee timeslots* tussen 13:00-17:00 via Zoom

Tijdens de intervisiebijeenkomst kom je als mentees bijeen en vindt er een workshop plaats die je bewuster maakt in het herkennen van kansen en concrete tips meegeeft die je kunt toepassen op de arbeidsmarkt. Daarnaast bespreken de voortgang van het mentorprogramma en kun je hierin feedback opvragen vanuit je mede- mentees.

Slotbijeenkomst: 18 juni 2021 verschillende timeslots* online via  Microsoft Teams

Het mentorprogramma wordt afgesloten met je mentor en mede deelnemers binnen de specifieke organisatie aan wie je gekoppeld bent. Tijdens de sessie blikken we terug op de verkregen inzichten en delen we onze mooiste leermomenten.

Individuele bijeenkomsten mentor/mentee

Tussen de online plenaire bijeenkomsten door vragen we de mentees minimaal 1 individuele afspraak per maand in te plannen met hun mentor. Tijdens die gesprekken worden onderwerpen besproken die jou als mentee bezig houden, bijvoorbeeld ambities en twijfels omtrent de overgang naar het werkende leven. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt vooral bij jou als mentee, waarbij de mentor vooral ondersteuning en begeleiding op maat biedt.

*Let op! De uitnodiging met exacte timeslots voor de intervisiebijeenkomst en de slotbijeenkomst ontvang je direct na de kick off bijeenkomst.

Meedoen

ECHO is gevraagd om de coördinatie van dit programma op zich te nemen. Als je wilt deelnemen aan dit mentorprogramma en in de periode november 2020-juni 2021 beschikbaar bent, meld je dan aan vóór 29 oktober 2020 via het aanmeldingsformulier. Voor informatie kun je contact opnemen met Imane Chentouf, contactpersoon vanuit ECHO: imane@echo-net.nl. Het aantal plaatsen is beperkt dus reageer snel. Studenten die binnen een half jaar afstuderen of net afgestudeerd zijn maar nog geen baan hebben, krijgen voorrang.

Meer lezen over de ervaring binnen het programma? Lees. hier het interview terug tussen Tony & Hussein, mentee en mentor binnen het ECHO Mentorprogramma 2019-2020.

*Aanmelden voor het ECHO Mentorprogramma van de komende editie 2021-2022*

For the English application form click here