Expertise Centrum Diversiteitsbeleid

Het ECHO Mentorprogramma 2022-2023 gaat weer van start, aanmelden kan nu!

Ben jij (bijna) afgestudeerd en op zoek naar een baan? Heb je behoefte om te sparren met een ervaren professional over kansen en uitdagingen op de arbeidsmarkt? In het mentorprogramma van ECHO staan professionals uit verschillende organisaties voor je klaar om jou te ondersteunen. Meer weten? Lees verder!

Wat houdt het in?
Het ECHO Mentorprogramma koppelt aankomende en startende professionals als mentee aan ervaren professionals als mentor. Het doel van dit programma is tweeledig:

  1. Jou in de gelegenheid stellen om van de mentor te leren: jouw mentor is een ervaren professional die met jou kan meedenken over specifieke vragen waar jij mogelijk ondersteuning bij zoekt. Denk bijvoorbeeld aan: hoe kan ik mezelf goed profileren op de arbeidsmarkt? Hoe kan ik trouw blijven aan mezelf in een professionele context? Hoe kan ik mijn netwerk opbouwen in de sector die voor mij relevant is? In loondienst of ondernemen, wat past bij mij? Deze vragen en nog veel meer kan je bespreken met jouw mentor.
  2. De mentor in de gelegenheid stellen om van jou te leren: jij hebt vanuit jouw doorleefde ervaring ook een perspectief waar jouw mentor van kan leren. Dit programma wordt namelijk uitgevoerd in het kader van Diversiteit & Inclusie. Ervaringen die voor jou mogelijk normaal of vanzelfsprekend, kunnen voor een mentor verrijkend of inzichtelijk zijn. Dit mentorprogramma is voor de deelnemende mentoren dan ook een kans om hun kennis, inzicht en vaardigheid op Diversiteit & Inclusie te ontwikkelen en daar kan jij, door simpelweg jouw vragen en perspectieven te delen, een bijdrage aan leveren!

Mentoren die deelnemen aan het programma werken o.a. bij Google, Achmea, Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, Alliander, RGF Staffing en de Nederlandse Spoorwegen.

Voor wie is het programma bedoeld?

Het programma is bedoeld voor studenten die:
– In hun afstudeerfase zitten of net afgestudeerd zijn en zich oriënteren op de arbeidsmarkt;
– Deel uitmaken van een ondervertegenwoordigde groep, met een specifieke focus op Nederlandse studenten met een ‘niet-westerse’ achtergrond;
– Beschikbaar zijn in de periode december 2022-juni 2023.

Ben je wel aan het oriënteren op de arbeidsmarkt maar heb je het idee dat je niet onder de omschreven doelgroep valt (denk aan: je bent al wat langer afgestudeerd/ je heroriënteert je op de arbeidsmarkt)? Neem dan contact met ons op en we bespreken de mogelijkheden.

*ECHO is zich bewust van de veranderende context ten aanzien van de term niet-westers, (klik hier voor de definitie die ECHO hanteert voor niet- westers). Twijfel je of je voldoet aan de selectiecriteria? Neem dan gerust op via rusen@echo-net.nl

Tijdsbesteding
In de periode Dec 2022 – Jun 2023 gemiddeld 15 uur, exclusief voorbereiding en reistijd.

Infosessies (2 uur): Online via Zoom

  • 5 oktober
  • 19 oktober
  • 2 november

Meld je dan aan voor een informatiesessie via dit aanmeldformulier.

Plenaire programma

Gedurende het programma vinden er vier bijeenkomsten plaats:

  Kennismakingsbijeenkomst- mentees oktober/november 2022 Kennismakingsbijeenkomst (1,5 uur): Online via Zoom Tijdens de kennismakingsbijeenkomst ontmoet je alvast een aantal mede-mentees, vertellen we je alvast wat meer over de inhoud van het mentorprogramma en kun je mogelijke vragen aan ons voorleggen.
 Kick- off bijeenkomst-mentees en mentoren December 2022   Kick-off bijeenkomst (2 uren): fysieke locatie Tijdens de Kick- off bijeenkomst komen we bijeen met alle deelnemende mentoren en mentees. We vertellen jullie meer over het mentorprogramma en nemen jullie mee in hoe diversiteit en inclusie vorm kan krijgen in een professionele context. Naderhand is er nog ruimte om nader kennis te maken met je mentor en worden de eerste afspraken ingepland.
 Intervisiebijeenkomst-mentees en mentoren februari 2023 Intervisiebijeenkomst (1,5 uur): fysieke locatie Tijdens de intervisiebijeenkomst ben je samen met je mentor en mede mentoren en mentees van de desbetreffende organisatie aanwezig om de voortgang van het mentorprogramma te bespreken. * Definitieve indeling is afhankelijk van de uiteindelijke koppeling met je mentor en de bijbehorende organisatie.  
 Slotbijeenkomst-        mentees en mentoren juni 2023 Slotbijeenkomst (2 uren): fysieke locatie Het mentorprogramma wordt afgesloten met je mentor en mede deelnemers binnen de specifieke organisatie aan wie je gekoppeld bent. Tijdens de sessie bespreken we de opgedane inzichten en delen we onze mooiste leermomenten. * Definitieve indeling is afhankelijk van de uiteindelijke koppeling met je mentor en de bijbehorende organisatie.  
  Individuele bijeenkomsten mentor/mentee   Tussen de online plenaire bijeenkomsten door vragen we je minimaal 1 individuele afspraak per maand in te plannen met je mentor. Tijdens die gesprekken staan jouw leerdoelstellingen centraal. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt vooral bij jou als mentee, waarbij de mentor vooral ondersteuning en begeleiding op maat biedt.  

*Let op! Het is belangrijk aanwezig te zijn gedurende de plenaire bijeenkomsten. De individuele bijeenkomsten zijn in overleg met je mentor zijn vrij in te vullen.

Aanmelden?

ECHO is gevraagd om de coördinatie van dit programma op zich te nemen. Als je wilt deelnemen aan dit mentorprogramma en in de periode november 2022-juni 2023 beschikbaar bent, meld je dan via het aanmeldingsformulier. Voor informatie kun je contact opnemen met Ruşen Koç of Anima Jhagroe-Ruissen, contactpersoonen vanuit ECHO: Rusen@echo-net.nl of Anima@echo-net.nl. Het aantal plaatsen is beperkt dus reageer snel. Studenten die binnen het academisch jaar van 2022-2023 afstuderen of net afgestudeerd zijn maar nog geen baan hebben, krijgen voorrang.

Over

Expertise Centrum Diversiteitsbeleid

 

Social media

Contact

Telefoonnummer: 070-2400877
E-mail: info@echo-net.nl

Adres: Zuid Hollandlaan 7
Postcode: 2596 AL Den Haag