Winnaars ECHO Award 2018

21 september 2018

Op donderdag 20 september zijn de ECHO Awards 2018 uitgereikt, een landelijke stimuleringsprijs voor excellent talent met een niet-westerse achtergrond in het hoger onderwijs. De avond stond in het teken van de kracht van diversiteit. Met erkenning voor de spanning die het huidig maatschappelijk debat met zich kan meebrengen, werd ook de slag gemaakt naar de vernieuwing en winst die een multiculturele samenleving oplevert.

Tijdens de ceremonie, die gehost werd door Loyens & Loeff, werden vier studenten onderscheiden in de categorie ECHO Award hbo, ECHO Award wo en Bèta Techniek Award. Daarnaast werd voor het eerst de Loyens & Loeff Law & Tax Award uitgereikt. De winnaars werden bekend gemaakt door Minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven.

Winnaar ECHO Award hbo: Deniz Dibooglu

Deniz heeft Human Resource Management gestudeerd aan De Haagse Hogeschool. Hij ondersteunt studenten met een migratieachtergrond bij het vinden van een leer- en afstudeerplek. Daarnaast ondersteunt hij als mentor studenten bij het behalen van de propedeuse. Ook denkt hij mee bij Me & Society, een stichting die zich richt op het versterken van de participatie van bepaalde groepen in de samenleving. Momenteel is hij vooral op social media actief onder de naam CareVlogs. Hier heeft hij veel volgers van verschillende achtergronden. Deniz is begonnen met CareVlogs om het beeld van niet-westerse “treitervloggers” te ontkrachten. Zo probeert hij vooral een positief voorbeeld te zijn.

Het juryrapport meldt: “De jury was geraakt door de artistieke voordracht van Deniz. Hiermee heeft hij gedemonstreerd hoe hij op een authentieke en hedendaagse manier invulling kan geven aan het agenderen van maatschappelijke thema’s. Hij weet social media op een interessante manier te benutten om zijn boodschap uit te dragen en doet dat op een wijze die natuurlijk en verbindend is. Deniz toont kracht door kleine en concrete stappen te zetten om een grote visie te bereiken.”

Winnares ECHO Award wo: Avin Ghedri

Avin studeert Geneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Avin heeft als lid van de werkgroep Diversiteit & Inclusie aan het UMC bijgedragen het studentenperspectief te verkondigen. Ook heeft zij een speeldag georganiseerd voor kinderen in het AZC en verzorgt zij ‘Peace test’ lessen waar ze op middelbare scholen tijdens maatschappijleer les gaf over het Midden-Oosten.

In het juryrapport staat toegelicht: “De jury was onder de indruk van het vermogen van Avin diepgewortelde boosheid om te zetten in iets positiefs. Ze is in staat om problemen te signaleren, dit op constructieve wijze bespreekbaar te maken en vervolgens concrete stappen te ondernemen. Een grote kracht die Avin hierin toont is de combinatie van kwetsbaarheid, waarbij ze haar eigen onzekerheden en dilemma’s durft te delen, en de moed om ongemakkelijke onderwerpen aan te kaarten. Daarnaast waardeerde de jury de tweeledige insteek van Avin op het vraagstuk van diversiteit en inclusie, waarmee ze zowel naar patiënten toe als naar medici actie onderneemt om bij te dragen aan inclusief denken in de medische sector.”

Winnaar Bèta Techniek Award: Leon Lan

Leon studeert Liberal Arts & Sciences met een major in Wiskunde aan de Amsterdam University College. Leon draagt zijn steentje bij door als mentor bij Stichting Diversity in het weekend scholieren met een migratieachtergrond bijles te geven. Daarnaast heeft hij in het studiejaar 16/17 meegedacht over het verbeteren van de diversiteit binnen het Amsterdam University College.

De jury meldt in het juryrapport: “Leon overtuigde de jury met zijn sterke zelfbewustzijnsontwikkeling. De zoektocht die hij schetste en de balans die hij uiteindelijk heeft gevonden geven zijn visie voor een inclusieve samenleving enorme kracht. Met zijn vaardigheden in de technische sector en visie voor sociale vraagstukken weet hij een goede balans te vinden tussen “money and meaning”, zoals hij het zelf mooi verwoordde. Daarnaast waardeerde de jury de bewuste keuze van Leon om aandacht te vestigen op een bijna vergeten groep. De combinatie van deze factoren maakte Leon voor de jury de winnaar van de Bèta Techniek Award.”

Winnaar Loyens & Loeff Law & Tax Award: Hasnaa Beni Driss

Hasnaa studeert Privaatrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Hasnaa heeft de studievereniging OVAS opgericht. Dit is een studievereniging die zich richt op studenten met interesse in ondernemingsrecht. Daarnaast heeft zij als rechtswinkelier juridisch advies gegeven in de Bijlmer.

De jury licht toe: “Met haar doorleefd verhaal en sterke wil is Hasnaa de winnares van de Loyens & Loeff Law & Tax Award. De jury was onder de indruk van het enorme doorzettingsvermogen dat ze heeft getoond om zich ondanks een moeilijke thuissituatie te ontwikkelen van een VMBO-student tot een cum laude student aan de universiteit. Met haar moed om zichzelf te zijn toont ze zowel een kwetsbaarheid als kracht. Die combinatie geeft haar het nodige gewicht om zaken aan te pakken en bij te dragen aan verandering.”

De studenten mogen in de zomer van 2019 een volledig verzorgde summercourse aan de University of California Los Angeles (UCLA) volgen in Los Angeles. Onder de vlag van de ECHO Foundation worden de prijzen mogelijk gemaakt door de Partners van de ECHO Foundation: Loyens & Loeff, de Nederlandse Spoorwegen, de Gemeente Den Haag, KPMG en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Klik hier om het volledige juryrapport te bekijken.