Winnaars ECHO Award 2016

30 november 2016

Op vrijdag 30 september zijn de ECHO Awards 2016 uitgereikt, een landelijke stimuleringsprijs voor excellent multicultureel talent in het hoger onderwijs. Tijdens de ceremonie, die plaats vond op De Haagse Hogeschool, werden drie studenten onderscheiden in de categorie ECHO Award hbo, ECHO Award wo en Bèta Techniek Award. De winnaars werden bekend gemaakt door Minister van Onderwijs, Jet Bussemaker.

Winnares ECHO Award hbo: Anita Abaisa

Anita studeert Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool van Amsterdam. Anita heeft de facebookgroep Black Ladies Talk opgezet, een platform waarmee gekleurde vrouwen hun ervaringen en ideeën kunnen uitwisselen. Hiermee heeft ze sinds september 2015 meer dan 6500 leden aangetrokken. Daarnaast heeft Anita de Sisterhood Unity March georganiseerd en mocht ze het educatieve theaterstuk Saida hosten. De jury was onder de indruk van de wijze waarop Anita gebruik maakt van social media om mensen bij elkaar te brengen. Haar positiviteit, authenticiteit en tomeloze energie vonden ze aanstekelijk. Dit in combinatie met de drive om een maatschappelijke bijdrage te leveren maakte dat de jury Anita als winnares van de ECHO Award hbo benoemde.

Winnaar ECHO Award wo: Muhammed Al-tamimi

Muhammed studeert Geneeskunde aan de Vrije Universiteit. Hij is student onderzoeker bij VUmc waar hij zich bezig houdt met transgender chirurgie. Hij heeft gefungeerd als zorgambassadeur om de weg naar hulpmogelijkheden en zorginstanties makkelijker te maken en heeft onder andere voorlichting gegeven voor het project Tienerwijs, gericht op basisschoolkinderen in Amsterdam. Daarnaast is hij medeoprichter van het schoonmaakbedrijf Zine. De jury was geïnspireerd door het doorzettingsvermogen van Muhammed, die ondanks een lange leerweg nooit zijn doel uit het oog verloor. Muhammed heeft volgens de jury een duidelijk plan van aanpak en een intrinsieke motivatie, waarmee hij een waardevolle bijdrage zal leveren op een gebied dat verbonden is met taboe.

Winnares Bèta Techniek Award: Maryam Lyousoufi

Maryam studeert Farmacie aan de Universiteit Utrecht. Ze is sinds jonge leeftijd betrokken bij de IMC Weekendschool en heeft gastlessen, advies en bijlessen verzorgd aan jongeren. Maryam is ook medeauteur van het boek “Farmacie, van pillen tot patiëntenzorg”, dat nu wordt gebruikt bij de opleiding Farmakunde op de Hogeschool Utrecht. Het enthousiasme waarmee Maryam over haar vakgebied vertelde raakte de jury. Mooi vonden ze haar missie om verbinding te maken met het onderwijs en bij te dragen aan toegankelijkheid van de zorg.

De studenten mogen in de zomer van 2017 een volledig verzorgde summercourse aan de University of California Los Angeles (UCLA) volgen in Los Angeles. Onder de vlag van de ECHO Foundation worden de prijzen mogelijk gemaakt door de Partners van de ECHO Foundation: Shell Nederland, de Nederlandse Spoorwegen en het Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.