Tips voor het solliciteren/werken bij de overheid

1 mei 2019

Emilie van Heydoorn:

Je wilt graag een start maken aan jouw carrière bij de overheid. Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om deze stap te zetten. Daarnaast is de weg daar naartoe niet altijd even transparant en duidelijk. Vooral voor aspiranten die geen netwerk (lees:ingang) hebben of nog maar kort geleden hebben besloten om aan de slag te gaan bij de overheid. Wat zijn dan interessante tips om jouw weg te vervolgen en wat is belangrijk om te weten?

Waarom werken bij de overheid?

Bij de overheid heb je veel doorstroom en ontwikkelkansen. Je hebt ruimte om verder te groeien en kennis op te doen binnen verschillende directies afhankelijk van de thema’s die jij interessant vindt. Daarnaast heb je een scala aan mogelijkheden om verder te groeien door trainingen en cursussen te volgen. Je bouwt een enorm netwerk omdat je ook in contactstaat met verschillende belangengroepen binnen het veld waar je werkt. Tenslotte is het een eerlijke werkgever en krijg je veel ruimte om je persoonlijk verder te ontplooien.

Werken Voor Nederland

De vacature website WerkenVoorNederland is natuurlijk het eerste waar je aan denkt als je nadenkt over een baan bij de overheid. Voordat je hieraan begint is het handig om een idee te vormen van de organisatiestructuur van de overheid. Het is goed om een idee te vormen over het ministerie die jou interessant lijkt en welke directies/uitvoeringsdiensten jou het meest aantrekken. Op deze manier heb je een idee waar je bij solliciteert als je een vacatures voorbij ziet komen. Je kunt je dan inhoudelijk informeren over de verschillende functies en kijken wat het best bij je past.  Zo kun je specifieker kijken naar jouw eigen interesse en welke directies/afdelingen bij de overheid bij jouw werkervaring en opleiding passen. Weet waar je terecht kunt komen.

Trainneeships

De mogelijkheid om een trainneeship te doen is interessant voor veel kandidaten. Solliciteren op een trainneeship heeft alles te maken met een goede voorbereiding! De sollicitatieprocedure kan soms dagen duren. Plan daarom tijd in om hier rustig voor te gaan zitten. De cognitieve test is een van de onderdelen waar je het snelst voor af valt maar ook waar je je het meest op kunt voorbereiden. Dit kun je doen door minimaal een paar maanden van tevoren een boek te halen met alle cognitieve test sommen/vragen. Voor de een zou het minder voorbereidingstijd vergen dan voor een ander. Maak hier een inschatting van en begin hier zo vroeg mogelijk mee als je moeite hebt met dergelijke tests.

 Jobshadows

Jobshadows zijn een laagdrempelige manier om binnen te komen en kennis te maken met de overheid. Met jobshadows neem je “een kijkje in de keuken” en heb je de mogelijkheid om jouw netwerk binnen de overheid uit te breiden. Een jobshadow is zo ingepland en is geheel vrijblijvend. Je kunt starten door mensen te contacteren die binnen de directies werken die jou interessant lijken. Een andere optie is om via ECHO een jobshadow te in te plannen. Jobshadows zijn een goede manier om een start te maken aan het creëren van een netwerk binnen de overheid. Een netwerk is belangrijk als je gaat solliciteren via WerkenVoorNederland of Trainneeship! Een jobshadow geeft je de kans om vragen te stellen over het werken bij de overheid en een kans om de werksfeer te proeven.

Het belang van diversiteit bij de overheid

Onze samenleving is divers. Jouw werk bij de overheid heeft te maken met het linken van de behoefte en wat er speelt in de samenleving en dit te vertalen naar beleid. Om beleid te maken dat effectief is en aansluit op de behoefte is het essentieel om een diverse samenstelling van collega’s die binnen een team werkzaam zijn. Diversiteit in competenties, kennis, achtergrond (etnische, cultureel), opleiding is uiterst belangrijk om beleid vorm te geven waar heel Nederland iets aan heeft.

Heb jij naar aanleiding van deze tips interesse om te werken bij de overheid? Houd onze Website, Facebook of Linkedin in de gaten voor vacatures, traineeships en mentorprogramma’s bij de overheid!