ECHO-UCLA Studiereis oktober 2022

14 juli 2022

ECHO-UCLA Studiereis 2022: making admission, access and excelling in higher education inclusive

Hoe ziet inclusief onderwijs er in de praktijk uit, in relatie tot toelating, selectie, aansluiting, doorstroom en studentsucces? Wat is de invloed van sociale bewegingen zoals Black Lives Matter, Anti- Asian Racism en #MeToo op het agenderen en aanpakken van het tegengaan van racisme, sexisme en heterosexisme? Wat zijn randvoorwaarden voor succesvolle en betekenisvolle ervaringen van studenten in een constant veranderende diverser wordende context? Wat vergt dit van professionals in opleidingen en faculteiten van universiteiten en hogescholen? Hoe kunnen professionals en studenten in het hoger onderwijs in co-creatie samenwerken om bestaande en nieuwe vraagstukken aan te pakken? Deze vragen en meer worden beantwoord tijdens een inspirerende studiereis naar de University of California Los Angeles (UCLA). Van 6 – 14 oktober 2022 wordt u onder begeleiding van ECHO meegenomen in een prikkelend programma dat theorie, onderzoek, ervaring en praktijk met elkaar verbindt.

Wilt u leren van effectief bewezen programma’s aan UCLA gericht op kansengelijkheid in succesvolle overgangen (MBO-HBO, VO-HO, BA-MA, MA-PhD), toelating en selectie gericht op het aantrekken van meer diversiteit, theorie en praktijk gericht op uitsuitingsmechanismen, studentsucces en ‘inclusive excellence’? Deze studiereis biedt u mogelijkheden om te leren van de ontwikkelde kennis en praktijken aan instellingen in LA en de ervaringen van deelnemers uit Nederland en Vlaanderen.

Het succes van the Academic Advancement Program (AAP) en programma’s van the Center for Community College Partnerships (CCCP) aan UCLA zijn een belangrijke bron van inspiratie voor in stellingen in en buiten California. In 2018 en 2019 heeft het transfer programma dat door CCCP wordt gecoordineerd diverse nationale awards ontvangen voor het kwantitatieve en kwalitatieve succes van het programma. Ook in Nederland zijn meerdere programma’s in de afgelopen jaren geinspireerd door deze programma’s. Voorbeelden hiervan zijn het Erasmus Pre Aacademic Programma aan de EUR en de Students-4-Students Campagne. Toelating en selectie voor een universiteit als UCLA betekent ver voor de poort samenwerken met high schools, met community colleges en met gemeenschappen die de diversiteit van LA en California representeren. Daarbij is UCLA als selectieve publieke universiteit een van de meest diverse universiteiten in de VS. Onderdeel van het inclusiever maken van het toelating- selectie en retentiebeleid, is om in de meest diverse wijken van de stad actief in te zetten op outreach en voorbereiding op instroom waarbij studenten van UCLA die deze communities vertegenwoordigen samenwerken met middelbare scholen om impact te realiseren. UCLA heeft het voornemen om zich evenals Berkeley en andere University of California universiteiten in 2025 te kwalificeren als Hispanic Serving Institution.

Doel van de studiereis is aanreiken van concrete voorbeelden van programma’s van zowel het voortgezet (beroeps) onderwijs naar- als in het hoger onderwijs: ‘pathways to success’. Tijdens de studiereis zult u kennismaken met een groot aantal inspirerende sprekers, zowel professionals als studenten van UCLA, Community Colleges en High Schools. Gedurende het programma zal ECHO de deelnemers begeleiden en faciliteren in het vertalen van Amerikaanse ervaringen naar de Nederlandse context.

Aanmelden & meer info

Wilt u deelnemen aan de studiereis naar UCLA dan kunt u het aanmeldingsformulier downloaden en ingevuld sturen naar: info@echo-net.nl. Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem contact op met Mary Tupan-Wenno, telnr: +31 6 53811172 of mail naar mary@echo-net.nl.

Programma

Donderdag 29 september 2022: (Online) Voorlichtingsbijeenkomst

Voorlichtingsbijeenkomst van 15.00 –16.30. Tijdens deze online bijeenkomst maakt u kennis met ECHO en de andere deelnemers. U ontvangt praktische en inhoudelijke informatie ter voorbereiding van de reis.

Donderdag 6 oktober 2022: Vertrek

Vertrek vanuit Amsterdam en aankomst in LA of voor Vlaamse deelnemers vertrek vanuit Brussel.

Donderdag 6 oktober 2022: Aankomst en Receptie in het hotel

Kennismaking met collega’s vanuit UCLA tijdens een korte receptie en diner op de eerste avond.

Vrijdag 7 oktober 2022: Algemene Introductie

Algemene introductie en kennismaking met het (hoger) onderwijssysteem in de VS en Californië.

Zaterdag 8 oktober 2022: Vrije dag

Deze dag kunt u besteden aan het verkennen van Los Angeles.

Zondag 9 oktober 2022: (ochtend): eerste reflectie en intervisie en (middag) geen programma

Maandag 10 oktober 2022: Bezoek Community College

Deze dag staat in het teken van doorstroombevordering en academische voorbereiding. Bezoek van een community college waar UCLA een samenwerkingsverband mee heeft. Studenten, docenten en transfer professionals van UCLA en de community college werken zowel inhoudelijk als procesmatig binnen het doorstroomproces met elkaar samen.

Dinsdag 11 oktober 2022: UCLA, voorbereiding op instroom, selectie, studiesucces & inclusief onderwijs

Deze dag staan outreach, selectie, instroombevordering, studiesucces en doorstroombevordering op UCLA centraal. Hoe organiseert UCLA de samenwerking met het voortraject, de toelating en begeleiding en ondersteuning zoals tutoring, mentoring en counseling? Wat zijn ervaringen van studenten?

Woensdag 12 oktober 2022: Bezoek High School en State University

Op deze dag maakt u kennis met programma’s die de basis zijn voor de succesvolle doorstroom vanuit high schools naar UCLA. U brengt een bezoek aan een high school. Tevens wordt een bezoek gebracht aan een state university waar UCLA nauw mee samenwerkt.

Donderdag 13 oktober 2022: Reflectiesessie en vertrek naar Amsterdam

Op de ochtend van vertrek wordt nog gelegenheid geboden om te reflecteren op alle inzichten en indrukken die gedurende de reis zijn opgedaan. Hierna kunt u zich gereed maken voor vertrek naar Amsterdam.

14 oktober 2022: aankomst in Amsterdam

Nader te bepalen datum in december 2022: Terugkombijeenkomst

Op deze bijeenkomst worden de deelnemers uitgenodigd de plannen te presenteren die zijn gevormd naar aanleiding van de inzichten en ervaringen in UCLA.

Kosten

De prijs voor deelname is € 4.950,-[1] (inclusief 157,50 BTW[2]). Bij aanmelding voor 15 augustus 2022 geldt een vroegboekkorting van € 250,-.

Inbegrepen:

  • Retourvlucht Amsterdam – Los Angeles
  • Verblijf in hotel gedurende zes dagen incl. ontbijt. Elke deelnemer heeft een eigen kamer.
  • Ontvangstreceptie met warm buffet op 6 oktober 2022
  • Inhoudelijk programma gedurende vijf dagen inclusief lunches en diners
  • Transport van (6 oktober) en naar (13 oktober) het vliegveld in Los Angeles en tijdens de dagen van het inhoudelijk programma
  • Reader vooraf met achtergrond-informatie en -artikelen
  • Online voorlichtingsbijeenkomst op 29 september 2022
  • Terugkombijeenkomst op een nog nader te bepalen datum in december 2022


[1] Hierbij is rekening gehouden met toegenomen prijzen van met name hotels en horeca in LA.

[2] U betaalt alleen BTW over de kosten die in Nederland worden gemaakt.