20190217-DSC_4617

ECHO Community meet-up editie maart 2019

ECHO-community editie

Wil jij inspiratie en ideeën opdoen om een actieve bijdrage te leveren aan meer inclusie in Nederland? Ben jij benieuwd naar de verhalen en ervaringen van andere members van de ECHO community op dit gebied? Kun je gedurende beide weekenden – dus zowel van 15-17 maart, als het weekend van 22-24 maart – aanwezig zijn? Meld je dan snel aan voor de ECHO Community meet-up! Een traject waarin je begeleidt door ECHO, gedurende twee weekenden samen met anderen aan de slag gaat om jouw persoonlijke actieplan te ontwikkelen voor meer inclusie in de samenleving.

Omdat dit programma deel uitmaakt van een Europees project zijn alle kosten voor rekening van het project. (reiskosten, overnachtingen, eten, drinken en deelname aan het programma). In februari hebben 25 jongeren deelgenomen aan dit programma. Hierbij een korte impressie van dit weekend. Er zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar!

Doel

De ECHO Community meet-up is een interactief programma dat is ontwikkeld in het kader van het Europese MURAL (Mutual Understanding Respect And Learning) project op initiatief van de British Council. In andere landen als Duitsland, Engeland, Portugal, Griekenland en Polen worden vergelijkbare workshops aangeboden om inclusie in Europa te versterken. ECHO heeft deze kans aangegrepen om een programma te ontwikkelen en uit te voeren specifiek voor ECHO Ambassadeurs, studentprojectleiders in de Students-4-Students campagne en andere studenten en young professionals met affiniteit voor vraagstukken rondom diversiteit en inclusie, die:

 • Hun relatie met andere mensen uit het ECHO-netwerk willen versterken;
 • Willen leren van ervaringen en ideeën van mensen uit het ECHO-netwerk en vice versa;
 • Ideeën die ze hebben voor inclusie in hun eigen context (als student of professional) willen uitwerken tot een concreet plan van aanpak voor de korte of lange termijn.

Active Citizens

Het programma voor de ECHO Community meet-up is gebaseerd op het Active Citizens model zoals dat is ontwikkeld door de British Council, en is vertaald naar een programma met activiteiten die aansluiten bij de behoeften, talenten en hopelijk ook ambities van de ECHO-community. Dit model biedt interactieve werkvormen om met thema’s als identiteit, community en duurzame verandering op lokaal en globaal niveau aan de slag te gaan. Het unieke aan deze aanpak is dat deelnemers zelf gaan oefenen met verschillende werkvormen en de ruimte krijgen om deze vanuit eigen ervaring, inzicht en expertise in te vullen. Het doel is om toe te werken naar ‘social action plans’ die door deelnemers worden uitgewerkt en uitgevoerd binnen hun eigen context.

Beoogde opbrengsten

Met de ECHO Community meet-up willen we gedurende twee weekenden een setting creëren, waarin:

 • Oude vrienden elkaar ontmoeten en nieuwe vrienden worden gemaakt;
 • Aanwezige kennis en ervaring wordt verbonden met elkaar en verrijkt met frisse blikken;
 • Nieuwe inzichten en ideeën worden opgedaan met betrekking tot diversiteit en inclusie;
 • Potentiële kansen worden omgezet in concrete actieplannen.

Programma

Bijeenkomst 1 – vrijdag 15 maart 2019 van 19.00-21:30:  Mijn visie

 • Introductie van het programma
 • Verwachtingen en doelen
 • Kennismaking deelnemers en initiatieven

Bijeenkomst 2 – zaterdag 16 maart 2019 van 09.00-19.00:  Mijn identiteit

 • Reflectie op de eigen identiteit
 • Bewustwording van de invloed die deze identiteit heeft op D&I in de praktijk
 • Begrip van kaders en concepten om hier effectief mee om te gaan

Bijeenkomst 3 – zondag 17 maart 2019 van 09.00-16:00:  Mijn ongemak

 • Bewustwording van de eigen blinde vlekken
 • Inzicht om hier constructief mee om te kunnen gaan
 • “Getting comfortable with the uncomfortable”

Bijeenkomst 4 – vrijdag 22 maart 2019 van 19.00-21:00: Mijn expertise

 • Introductie van het programma voor het tweede weekend
 • Showcasing: je eigen workshop geven aan andere deelnemers

Bijeenkomst 5 – zaterdag 23 maart 2019 van 09.00 – 19:00:  Mijn invloed

 • Bewustwording van de eigen invloedsfeer en hoe daar strategisch in te handelen
 • Begrip van verbanden tussen individuele handelingen en institutionele veranderingen
 • Panelgesprek met verschillende stakeholders

Bijeenkomst 6 – zondag 24 maart 2019 van 09:00 – 16:00:  Mijn plan

 • Reflectieproces: formuleren van ideeën en plannen voor het pakken van jouw rol
 • Presentatie projectplannen

Aanmelden

Voorwaarde voor aanmelding is dat je gedurende beide weekenden aanwezig kunt zijn. De meet-up zal plaatsvinden in Schoorl, Noord-Holland en wordvolledig verzorgd (inclusief reiskosten, overnachtingen, eten en drinken). Deelname aan het programma is dan ook kosteloos. Het is mogelijk om daar te overnachten, maar dat is niet verplicht. Aanmelden kan via deze aanmeldlink.

Meer informatie

Voor meer informatie of inhoudelijke vragen kan je contact opnemen met mij via tel: 06-18257003 of e-mail:  Josefien@echo-net.nl.

MURAL project visibility template

Impressie van de locatie in Schoorl, Noord-Holland.

Foto 1 MURAL  Foto 3 MURAL

Foto MURAL 7 Foto MURAL 8