Foto-reportage Mentorprogramma ECHO

OM Mentorprogramma

OMlogo

echo-kleur

Ben jij op zoek naar persoonlijke begeleiding vanuit het Openbaar Ministerie die jou begeleidt in jouw overgang naar de arbeidsmarkt? Doe mee met het OM Mentorprogramma! 

ECHO, Expertisecentrum Diversiteitsbeleid organiseert in samenwerking met het Openbaar Ministerie vanaf november 2017 een Mentorprogramma voor Nederlandse studenten met een niet-westerse achtergrond. Dit mentorprogramma is voor studenten in de laatste fase van hun studie (hbo en universiteit) en die direct na afstuderen op zoek gaan naar een baan in het bedrijfsleven. Ook als je net bent afgestudeerd (maximaal 6 maanden) en nog geen baan hebt, kun je meedoen. Deelname is gratis.

Heb jij in jouw studieloopbaan veel obstakels moeten overwinnen, omdat je bijvoorbeeld de eerste bent uit jouw familie die is gaan studeren aan een universiteit of hogeschool? Heb je behoefte aan een sparringspartner bij het OM die jou wegwijs kan maken op de arbeidsmarkt en jou van feedback kan voorzien? Ben je op zoek naar coaching die rekening houdt met jouw culturele identiteit en belevingswereld? Geef je dan nu op voor het OM Mentorprogramma 2017-2018!

Klik hier om het aanmeldingsformulier te downloaden.

Opzet Mentorprogramma

Tijdens het Mentorprogramma word je gekoppeld aan een mentor, een OM Professional. Met je mentor bespreek je onderwerpen die jou bezig houden, bijvoorbeeld je ambities en twijfels omtrent de overgang naar het werkende leven. Het is jouw leermoment, dus jij bepaalt wat centraal staat. Dat vergt wel enige voorbereiding van jouw kant, want we gaan ervan uit dat je er het maximale uit wil halen.

Doel mentorprogramma

Het doel is tweeledig: de mentoren hopen jou op een informele manier te helpen bij je oriëntatie op de arbeidsmarkt. Aan de andere kant denken zij ook veel van jóu te kunnen leren. Het OM ziet diversiteit en inclusie als een grote meerwaarde en leert graag van de ervaringen en ideeën van jongeren die deelnemen aan het programma. We hopen dat zowel mentoren als mentees met dit initiatief wederzijdse kennis en inspiratie opdoen en jij een succesvolle overgang maakt naar de arbeidsmarkt.

Programma

Het programma ziet er als volgt uit:

Kennismakingsbijeenkomst: 5 oktober 2017 van 15.00-17.00 – Parket Generaal, Den Haag

Voorafgaand aan het mentorprogramma wordt een kennismakingsbijeenkomst georganiseerd voor kandidaten die zich aanmelden voor het mentorprogramma. Deze bijeenkomst organiseren we, omdat wij alle kandidaten graag persoonlijk willen ontmoeten en een beter beeld willen krijgen van de motivatie en behoeften, zodat wij dit kunnen meenemen in de selectie. Tijdens de bijeenkomst krijg je meer informatie over wat je kunt verwachten van het Mentorprogramma en wat er van jou als potentiële mentee wordt verwacht. Ook wordt een workshop geboden die jou kan ondersteunen bij deelname aan dit traject en krijg jij uiteraard de gelegenheid om vragen die je hebt te bespreken.

Kickoff bijeenkomst: 9 november 2017 van 15.00-17.00 – Parket Generaal, Utrecht

Tijdens de startbijeenkomst bespreken we het mentorprogramma, de ‘spelregels’, ontmoeten de mentor/menteekoppels elkaar en worden de eerste afspraken ingepland.

Intervisiebijeenkomst: : datum wordt nader bekend gemaakt

Tijdens de intervisiebijeenkomst wordt een workshop verzorgd die inspeelt op de behoefte van de mentoren/mentees. De intervisiebijeenkomst voor mentees wordt ingericht naar behoefte van de mentees, bijvoorbeeld een workshop personal branding.

Slotbijeenkomst: datum wordt nader bekend gemaakt

Het mentorprogramma wordt afgesloten met een slotbijeenkomst en certificaatuitreiking.

Individuele bijeenkomsten mentor/mentee

Tussen de plenaire bijeenkomsten door dien je minimaal 1 individuele afspraak per maand in te plannen met jouw mentor. Tijdens die gesprekken worden onderwerpen besproken die jou bezig houden, bijvoorbeeld ambities en twijfels omtrent de overgang naar het werkende leven. De verantwoordelijkheid ligt hierbij vooral bij jou, waarbij jouw mentor vooral ondersteuning en begeleiding op maat biedt.

Meedoen

ECHO is gevraagd om de coördinatie van dit programma op zich te nemen. Als je wilt deelnemen aan dit mentorprogramma en in de periode november 2017-juni 2018 beschikbaar bent, meld je dan aan vóór 2 oktober 2017 via het aanmeldingsformulier. Voor informatie kun je contact opnemen met Pravini Baboeram, contactpersoon vanuit ECHO: pravini@echo-net.nl. Het aantal plaatsen is beperkt dus reageer snel. Studenten die binnen een half jaar afstuderen of net afgestudeerd zijn maar nog geen baan hebben, krijgen voorrang.

(Foto: Richard Mouw, slotbijeenkomst mentorprogramma bij de Gemeente Amsterdam)